Q: On the 4187, who signs it, my Company or Battalion commander?

A:  Your Battalion Commander, normally O-5 or higher.

     Q: If you already have a Bachelor's degree can you still participate in this   

          program?

A:  Yes. 

Q: If you already have a Bachelor's degree can you get TA for the required 

     prerequisite classes?

A: Yes. See MILPER message 06-348 dated 12/11/2006.

Q: If I already have a Bachelors Degree, can I pursue a Masters in Nursing 

     Degree through the AECP?

A: No. The AECP is only for the completion of a Bachelors of Science in  

     Nursing (BSN-RN)

Q: Can I apply to the program if I have a permanent profile?

A: Yes and No. P3 profiles are ineligible to apply for the AECP. P2 profiles are 

     considered on a case-by-case basis as a waiver only. All profiles are subject to 
     review by the Chief Nurse HQ USAREC and the HQ USAREC Command Surgeon. 

Q: Can I use MFR format type letters of recommendation from my 

     Commander, First Line Supervisor or the Chief Nurse?

A: No, you must utilize the UF 195 form. You are allowed up to 2 other 

     Letters which may be in MFR format but the required format is still the UF 

     195 for these. 

Q: I am currently deployed. Do I need to include a DA photo in Class A’s, as 

     there are no facilities where I am assigned?

A: SOLDIERS should exhaust all possible means to obtain a DA photo in Class 

     A’s. However, if no facilities are available then SOLDIERS will at a 

     minimum submit a ¾ length photo taken of themselves in ACU’s only (No 

     vests, headgear, weapons, etc.) 

Q: Do I need to provide all of my transcripts with my application?

A: Yes, you must provide all official transcripts from all colleges and   

     universities attended since High School, otherwise your application will not 

     be considered by the board.

Q: Is the GT score requirement waiverable?

A: No. Waivers will not be considered with regards to this requirement.

Q: Is there an age cut off for AECP?

A: Yes and No. If you will be over the age of 32 at the time of 

     commissioning, then you will need a Age waiver. If you will be over the 

         age of 42 at the time of commissioning, then you are not currently eligible  

         to apply for participation in the AECP. IAW the provisions of 10 U.S.C.   

         subsection 532(a)(2) and AR 601-100 par. 1-9 in reference to your Age at 

         the time of commissioning you must be able to complete 20 years of 

         Active Federal Commissioned Service and be out of the ARMY by your 62nd 

         birthday.  

Q: Do I have to have been at my current duty station for 12 or more months 

     in order to apply?

A: No. The Time on Station (TOS) requirement only applies if you are 

    accepted by the AECP board and by an acreditted BSN program (as 

    defined in the AECP Guidelines). Then at that point it is up to your Branch   

    whether or not to release you (waive the TOS requirement).

Q: Will the ARMY PCS me if I am accepted to a school located somewhere 

     other than my current duty station?

A: Yes. A PCS move under the AECP is a Full Cost PCS move if relocation is required.
Q: Does the AECP offer any Cash Bonus or Loan Repayment?

A: No and No.

Q: Does time in the AECP still count as Active Duty years of service towards 

     retirement?

A: Yes.

Q: Can I be commissioned at a higher rank for any reason?

A: No. Completion of a BSN-RN is the minimum Degree requirement 

    for an Active Duty commission as an ARMY Nurse Officer. All AECP graduates will 

    be commissioned as 2LT/O-1E.

Q: Once I complete my BSN-RN, will I be able to choose my next duty 

     location?

A: The ARMY Nurse Corps will ask for your preferences for a first
     assignment, but the decision rests with the ARMY Nurse Branch at HRC.

Q: Is there a USAR, ARNG or AGR option for AECP?

A: No. USAR, ARNG and AGR members may apply for the AECP, but they 

    will be brought back into the Active Duty component through MEPS and 

         incur the same 4 year Active Duty Service Obligation (ADSO) as AD Soldiers who 

         are entering the program.

 Q: Can members of the USAR, ARNG or AGR who are single parents apply to the 

      AECP?
 A:  No. IAW AR 601-210 Chapter 3-8 Prior Service applicants who are single parents 

      are ineligible to apply for enlistment into the Active Duty component thus also 

      making them ineligible to apply for the AECP. (waivers are not authorized)
WHAT HAPPENS AFTER I AM SELECTED

Q: Can I be deployed after I have been selected?

A:  Yes. This decision is up to your unit and your Branch Manager. 

    Q: What happens if I am deployed while waiting to start school?

    A: One of two things can happen; your Branch may release from theater to 

    come home and attend school or if your Branch will not release you to 

    come back then you may be deferred (subject to approval by the ANC until your 

    return. Being deployed does not preclude you from applying to schools in order to  

    get a unconditional letter of acceptance.

Q: What are my chances of being activated if I am put on the OML?

A: If you are activated off of the OML do not expect it to be any earlier than 

    the June through Sep time frame. Request from you school that your 

    acceptance into their program be in line with this. 

WHAT HAPPENS AFTER I START SCHOOL

Q: I am currently on jump status or other special duty; do I continue to 

     receive jump pay and special duty pay?

A: No, you are no longer entitled to any special pays while in the AECP.

     Q: Do I still receive MY BAH? What about BAS?

A: Yes, it will be based on the zip code of your school and your E grade. Yes.

Q: Can I live in or stay in government quarters if my school is near an 

     installation?

     A: That is up to the installation’s housing policies.

Q: Who is my main point of contact while I am in school?

A.  The AECP Program Director at Fort Knox. See the AECP Guidelines.

Q:  How often do I make contact with the Program Director?

A:  At a minimum monthly, more often if you are having any problems that 

     would impact your ability to stay focused on your studies and/or to 

     complete your program on time.

Q: What if I change addresses or phone numbers during my program?

A: YOU MUST immediately notify the Program Director of any changes in 

     your contact information.

Q: What paperwork do I need to send to the Program Director at the end of 

     each semester?

A: A DA form 2125 listing the courses just completed with the grades and the  

     classes (and costs of) that you will be taking in the next semester. 

Q:  Is my tentative assignment offer (next duty location) etched in stone?

A:  No, at this point you are a “place holder” and until you pass your 

     program, NCLEX and OBLC your assignment can change.  This does not 

     happen often but be aware it could.

Q: I am married to another service member or I am planning on getting 

    married, how will this affect my assignment?

A: If you are already married to a service member (ARMY, Air Force, Marine 

    or Coast Guard etc.), you must make sure that you are enrolled into the 

    Army’s Married Couples Program (Joint Domicile).  When submitting your 

    Assignment request; in the comments section list the Branch manager’s 

    contact information (phone, email and address) for your spouse. 

Q: If I am an E4 or E5 in the program, is there any possibility that I 

     may be boarded for the next rank? What about E6-E8?

A: No, the Student Detachment does not conduct or convene E5 or E6 

    promotion boards. Yes, but keep in mind that you will not be currently   

    serving in your MOS nor receiving an NCOER during the time that you are 

    in school.

Q: Can I change schools while in the program?

A: No.

WHAT HAPPENS AFTER I GRADUATE

Q: Once I graduate what do I do next?

A:  You have 90 days to study and apply for your NCLEX.  After you obtain your authorization to test (ATT) letter schedule your test date (the time will not exceed 45 days after graduation) and inform the Program Director of the date.

Q: What happens if I fail the NCLEX?

A: You will be given a second opportunity to take the NCLEX.  The wait time in between test depends on the state but it is usually 30 – 45 days later.

Q: What if I fail the NCLEX a second time, will I be able to retake it a third?

A: Unless there are extraordinary mitigating circumstances the answer is no;    

     you would receive orders returning you to your MOS at the needs of the 

     ARMY. The final decision on this situation rests with the Program Director 

     at Fort Knox.
